sreda, 30. maj 2018

Risanje in slikanje žive narave-riba

RISANJE IN SLIKANJE ŽIVE NARAVE - RIBA

Danes smo risali in slikali. Izbrali smo si ribo z jabolkom. Ena je bila na svetli podlagi, druga pa na temnejši, da se je videlo, kako deluje predmet na svetlem in temnem. Poleg ribe sem priložila jabolko, ki je bilo na svetli podlagi temnejše, na temni podlagi pa pa svetlejše. 

Tako so slikarji risali s svinčnikom, z akrilom in tudi z akvarelom. Slike so nastajale in ribe so postajale na papirju in platnu vedno bolj žive. Slikanje rib je poseben izziv za slikarje. 18.1.2016 smo že enkrat risali ribe, vendar tokrat smo to delali po živem modelu, kjer smo se vsak zase izražali v svojih barvah. 

Slike, ki so nastale, so bile vsaka zase čudovite. Prilagam pa tudi slike slikarjev, ki so se s tem motivom predstavili že od 17. stol. do danes. 

Slikarji: Milan Todić leto 2018 ;  Sebastian Stoskopff 17.stol. , Charles Sterling 1934, Gojmir Kos 1938, Remigij Bratož 1952, Jakob van Kerckhoven. Vsi so slikali motiv TIHOŽITJE Z RIBAMI in vsak na svoj svojevrstni način. Verjetno pa so na koncu tudi to pojedli. 

Kot slikar in ljubitelj kuhinje sem tudi sama naredila na koncu pojedino, vendar žal brez odličnih slikarjev. 

Moj recept; 

Ribo sem oprala, posušila, vanjo dala začimbe: rožmarin, česen timijan, poper, sol, peteršilj in oljčno olje ter na kolute narezano limono. Po zunanji strani pa sem položila v koruzni zdrob in dala na peki papir, ter vse lepo naoljila z oljčnim oljem. Vse to sem lepo spekla v pečici na 180˙ približno malo več kot pol ure.
Mentor: Vanda Žužek

Foto: Marko Eržen
Ni komentarjev: