nedelja, 12. november 2017

Matija Jama -del poletne naloge Franc Mandelj

MATIJA JAMA
1872 – 1947

Matija Jama rojen 4. januarja 1872 očetu trgovcu in kožarju v Ljubljani v hiši v takratnem Starem trgu, danes Florjanska ulica. Mati rojena Kuhar je bila doma iz Velesovega. Očeta Matija Jama ni poznal, ker mu je že pri treh letih umrl. Mati se je zaradi krznarstva, ki ga je podedovala kmalu po smrti moža, poročila z Ignacem Šarabonom, ki je tudi bil krznar. Matija, kot mladoleten dediščine še ni dobil. Dobi pa jo kasneje ob polnoletnosti, ki mu je prišla prav za začetek šolanja.

Kot fantič je bil že v mladosti precej samosvoj in bil v 4. Gimnaziji izključen iz šole. Šolo je nadaljeval v Zagrebu. Tu ga je odkril kot talenta risanja učitelj Milan Rogulj in ga tudi dodatno navdušil za risanje. V letu mature 1891 je že ilustriral učbenik za grščino in latinščino. Ne glede na umetniška nagnjenja se je v Zagrebu vpisal na pravno fakulteto, ki je ni končal.


 Leta 1892, ko dobi skromno dediščino po očetu, je šel študirat slikarstvo v Munchen. Najprej se je srečal s pleneristom Simonom Kollosyje, kasneje pa je zaradi prijateljstva z Jakopičem prišel v Ažbetovo slikarsko šolo. Tu je poleg slovenskih impresionistov spoznal tudi prihodnjo ženo – Holandko Luisovan Raders, s katero se je leta 1902 tudi poročil. Obdobje v katerem je Matija Jama živel predvsem pa, ustvarjal se imenuje impresionizem, do katerega imamo Slovenci poseben odnos. To je obdobje likovne umetnosti, s katero se je slovenski narod identificiral. Nosilni element te umetnosti je bila narava.
Pripravil: Franc Mandelj
/Njegova naloga je del njegove naloge, ki je v celoti preobsežna za objavo. Narejena med poletjem 2017/


Ni komentarjev: