četrtek, 17. november 2016

Svinčnik- odkrivanje neodkritega


SVINČNIK - odkrivanje neodkritega

Svinčnik je izredno težka tehnika, ki zahteva videti barve od bele do črne, vmes pa najmanj 50 odtenkov sive. Le tako bo videti slika odlična. Najprej smo naredili in vadili v barvni karti svinčnika, da smo spoznali, koliko sivih uspemo pobarvati s svinčnikom. Vse smo naredili s svinčniki B, H in HB. Trdi in mehki svinčnik naredi kakovost v sliki. Želela sem, da učenci spoznajo, da se lahko tudi barvne slike delajo v črno beli tehniki, da je treba spoznati vmesne barve, ki zasedejo 50 odtenkov sive. Črna in bela pa je teža na eni in drugi strani. Nastale so slike, ki so postale kvalitetnejše od barvnih in še to, včasih smo gledali črno bele filme, ali izdelovali črno bele fotografije, pa da ne pozabim ni še daleč gledanje črno bele televizije. Kasneje, ko so prišle barve na tv ekran sem se večkrat igrala igrico, katera barva je, ko sem tv dala na črno belo in uganjevala barvo. Potem pa dala na barve in ugotovila,  da ima vsaka barva svojo nianso. Najbližji sta si rdeča in zelena. Ti dve barvi sta mi delali največje probleme. 

Torej učimo se gledati črno belo in predvsem VIDETI vmesne sive barve. Tako bomo bogatejši , ko bomo spoznavali, da imamo toliko nians in s temi svetlobnimi razlikami postaja slika plastična in otipljiva!  

Naredimo doma še eno tako sliko v črno beli in sivih barvah. To nam bo pomagalo, da bomo videli razlike med barvnimi odtenki in nam bo zato lažje slikati.

Besedilo in foto:
Mentorica Vanda Žužek

Ni komentarjev: