nedelja, 07. avgust 2016

Nada Marija Golob Pignatari - članica DCA Povšetova razstavlja v domu upokojencev Črnuče

Nada razstavlja v domu upokojencev Črnuče. 
Pravi takole:
Sem članica: Društva likovnikov Ljubljana, Slikarske skupine 999, Študijske skupine slikarske šole akad. slikarke mgr. Nuše Lapajne pod njenim mentorstvom in mentorstvom akad. slikarke dr. Slađane Mitrovič.
Sem tudi članica skupine Želve pod mentorstvom akad. slikarja Mirana Eriča. Sem večletna obiskovalka delavnic in kolonij likovnega pedagoga akad. slikarja Toneta Račkija. Sodelujem v različnih kolonijah, na tematskih razpisih JSKD OI Ljubljana, EX temporu likovne sekcije KUD Šentvid nad Ljubljano in drugo .......
Sem upokojena profesorica in se s slikarstvom ukvarjam in izobražujem že več kot petnajst let. Imela sem že okoli sto skupinskih razstav in nekaj samostojnih.


Nada Marija Golob Pignatari


Nada Marija Golob Pignatari deluje na likovnem področju že več kot 15 let. V tem času so nastajala dela raznolikih motivov v mnogih slikarskih tehnikah. Njene krajine so izrazito realistične s pridihom impresionističnega izraza, saj je svetloba na mnogih slikah ključen pomen. Slikarka išče motive pokrajin predvsem ob vodi, saj so sončni zahod, lesket morja in zračna refleksija najmočnejši. Organskim oblikam rada doda tudi kakšen pomemben arhitekturni objekt ali element. Uporablja pretežno zelo kromatične, pestre barve, vendar njena dela vseeno delujejo skladno in umirjeno.
V figuri in portretu avtorica prezentira njen poseben odnos do slikarskega modela. Išče njen izraz in psihološki moment, ter ga vključi v prostor. Včasih jo celo postavi v realen prostor ali doda k njeni postavitvi poseben element oziroma predmet in s tem doda k pripovednosti motiva. Ozadje je prav tako pomembno in včasih celo enakovredno naslikani figuri. Igrivost različnih vzorcev in oblik izredno dopolnjuje model in ga na nek način karakterno določi. V velikih ploskvah se čuti večplastno nalaganje in gnetenje barv, kar sliko napolni in jo obogati.
K njenemu opusu sodijo tudi različna tihožitja. Postavitve na mizi z veliko tkaninami in gubami, ki se opletajo okrog predmetov se slikarsko razlikujejo od ostalih motivov. So kot iskanje slikarske poteze, nanosov, struktur in oddaljevanje od realističnega prikazovanje. Slikarka išče interpretacijo tudi v drugih tehnikah, kot so akvareli in poskuša k vsaki novi postavitvi poiskati nov slikarski problem.
Šopki in različni cvetlični motivi pa so njena slikarska strast. V njih slikarka najde neskončno igro različnih organskih oblik, barv in kompozicijskih možnosti. Akvarel se zdi kot nalašč za njeno interpretacijo. Barvne lise kombinira z risbo, ki je zelo sproščena in igriva. Prepletajo se iz najnežnejših tonov, do močno položenih črt. Ozadje tu največkrat ni pomembno in deluje kot dopolnitev k motivu. Včasih je celo ne poslikano tako da, cvetlični motiv začne še bolj izstopati.
Golob Pignatarijeva je slikarka, ki jo navdušujejo poleg klasičnih slikarskih vsebin tudi abstraktno slikarstvo. Izbira različne načine, ki poleg čopiča lahko soustvarjajo strukturo črt, ploskev in dinamike znotraj slikarske površine. Podslikava predhodne ploskve z komplementarnimi barvami, jih deli na večje in manjše, ter upošteva zlati rez.
Nada Marija Golob Pignatari s svojim širokim opusom in nenehnim iskanjem novih slikarskih možnosti dokazuje, da je slikarstvo neprestani razvoj in ustroj človekovega bistva in gonilna sila njegovega ustvarjanja.

Akad. slik. Nuša Lapajne mag.um.

Foto: Branka Lopič

Ni komentarjev: