četrtek, 11. februar 2016

Ogled razstave Picassa


Slikarji DCA Ljubljana Povšetove in Gosposvetske smo se odločili pogledati razstavo Pabla Picassa v Ljubljani, ki so jo postavili v Galeriji v Podhodu Ajdovščina. 


Opus  z naslovom Suiete Vollard je med najobsežnejšimi in najpogosteje omenjanimi Picassovimi ciklusi. Kompletni primerki Vollardove suite so danes sicer izjemna redkost, večinoma jih hranijo najpomembnejši svetovni muzeji, številne mape pa so bile razvezane, tako da so se na trgu kasneje pojavljali predvsem posamezni listi. Do konca marca bo opus na ogled v ljubljanskem podhodu Ajdovščina. 
 Opus z naslovom Suite Volard je nastal po dogovoru  med umetnikom in umetnostnim trgovcem Ambroisom Vollardom /1866-1939/. Picasso naj bi namreč grafike izročil v zameno za eno Renoirjevo in eno Cezannovo sliko. Vollardova suita je nastajala med letoma 1930 in 1937, nato pa jo je v nakladi 300 izvodov med letoma 1937 in 1939 natisnil znan tiskar Roger Lacourier. 

 Opus vsebuje natanko sto grafičnih listov v različnih tehnikah, od suhe igle in jedkanice do litografije, opus Suite Vollard pa sestavlja 5 tematskih sklopov s skupaj 73 motivi. V razstavo je poleg cikla Suite Vollard vključenih še 75 plakatov, med njimi motiv znane Guernice, ter 20 keramičnih objektov, nastalih v znanem francoskem keramičnem centru Vallauris. 
Pripravila: mentor Vanta Žužek

Ni komentarjev: