sreda, 23. september 2015

Naloga - predstavitev slikarjev MARIJA KORITNIK 2


Stephen John Darbishire


Stephen John Darbishire  se je rodil 12.decembra 1940 v Angliji /Lake District/. Njegov oče je bil zdravnik, mati pa pevka. Odraščal je na kmetiji pod goro Coniston Old Man. Področje ima bogato zgodovino rudarstva /baker/ in kmetovanja. Že kot dečka ga je pokrajina očarala. Vsak vikend in počitnice je preživel v raziskovanju goratih pobočjih, reke in gozdov.
Še prej kot se je začel formalno usposabljati za slikarja pri umetnici Judith Da Fano /ki je živela v bližini njegovega doma/, je narisal in naslikal vse, kar je videl. Kasneje je dobil štipendijo na šoli Byam Shaw School of Art v Londonu. V svojih dvajsetih je veliko potoval po Evropi, kasneje pa je leto dni preživel kot misijonar v Zahodni Afriki. Nato je raziskoval svet popularne glasbe, kjer je spoznal svojo ženo Kerry /pra-pra-nečakinjo angleškega skladatelja Fredericka Deliusa/. Žena ga je spodbujala, da se je posvetil slikarstvu. Po večletnem delu in naporeih, so njegove slike leta 1983 končno dobile priznanje. V tem letu je namreč razstavljal na veliko znanih razstavah po Veliki Britaniji.

Stephen Darbishire slika:
- Notranjost prostorov
- Jezerske krajine
- Akte
- Cvetje
Ko slika notranjost prostora ponavadi naslika odprta okna in vrata in s tem pričara pokrajino v notranjost prostora. 
V zadnjih letih se je delo Stephena Darbishire spremenilo. Bolj se je osredotočil na barvne kompozicije, ki vodijo k bolj impresionističnem pristopu. 


viri:
www beckstones art gallery co uk /artist/stephen-darbishire.html
http://www.lancashirelifeco.uk/out/artist%20of%20the%20monthstephe%20darbishire%201%201779240


Po navdihu slikarja Stephen Darbishire narisala sliko MARIJA KORITNIK


Ni komentarjev: