petek, 18. september 2015

Naloga- predstavitev slikarjev MARIJA KORITNIKPHANG CHEW

Rodil se je leta 1945 v Ipoh /Malezija/.   Phang   Chew je znan obraz v Perak-u, ne samo med motociklisti in superbikerji,  ampak tudi med ljubitelji umetnosti, ki so spremljali njegovo umetniško delo. Njegova umetniška dela predstavljajo slike prizorov ulic starega mesta Ipoh, prav tako obrobje tega kraja , njegove lepote , ki zajemajo del rudarskega mesta.  Slika sam, ali pa s prijatelji, prav tako pa ustvarja s svojo ženo Goh Yoke Lean. 


Če ga pogledamo, vidimo, da je videti zelo mladosten za svoih 70 let. Phang je obiskoval srednjo šolo v Yuk Choy High School, kjer je pričel svojo umetniško pot. Spominja se svojih zgodnjih let, ko se je pričel zanimati za umetnost in mu je pri tem pomagal njegov mentor in  umetnostni pedagog Hu Zhui Guang. Njegov mentor Hu je dijakom dal nalogo, da so ustvarili fresco in takrat je Phang ugotovil, da ima talent v umetnosti.  Ko je zapustil šolo leta 1964 ni imel priložnosti, da nadaljuje s slikarstvom, čeprav je rad veliko slikal. Imel je svojo lastno firmo z imenom Motoranda v poznih 1980-ih letih. Med prostim časom pa je veliko slikal.Gospa Phang je tudi dober slikar
 Njegova žena mu je prav tako pomagala v njegovem poslu. Skupna njuna ljubezen pa je akvarel. Phang je risal med časom, ko ni bil zaposlen, ob nedeljah in med prostimi dnevi, ter iskal motive v okolici in tudi drugje. Risal je slikovite griče Tambun in okoliške kraje, stare hiše v vasi Batu Gajah. 


Gospa Phang opazuje svoje učence med delom

Leta 2003 v starosti 58 let se je Phang odločil, da bo prodal svoje podjetje za koncesijo Superbike. Bil je že prestar, da bi dohajal tempo v službi, Njegov sin je študiral popolnoma drugo smer in ni prevzel podjetja. Glavni vzrok za to, da je prodal podjetje je bila tudi ta odločitev, in to , njegova želja je bila, da nadaljuje svoje sanje kot umetnik s polnim delovnim časom. Šest let kasneje ga je ta njegova odločitev privedla do prve samostojne razstave v Kuala Lumpurju v galeriji Balai Berita v Times New Straits Press. Danes živi bolj sproščeno življenje in izpolnjuje svojo strast do slikarstva. Phang in njegova žena, ki sta tudi člana in ustanovitelja umetniškega društva PERAK še naprej prispevata k umetnosti akvarelov. Med vikendi pa oba učita šolarje v akvarelu. 
 
“Začel sem učiti otroke, saj je to zabavno” je dejal Phang. “Moram pripraviti akvarel hitro za vsak razred  in tega se veselim vsak teden……”Moji učenci si prav tako želijo, da se naučijo, kar omogoča učenje še bolj atraktivno.” Če se število učencev zmanjša jim Phang pove, kako srečni so, da imajo možnost tega učenja. Pove jim, ko je bil njihovih let, ni bilo nikogar , ki bi ga pravilno učil slikanja. Da imajo dostop do odličnih materialov, zato so njihova dela tako dobra.”"Slikanje v akvarelu ne gre le za dajanje barve na papir," je dejal Phang ki deli svoje znanje v akvarelu svojemu  singapurskemu  prijatelju in  umetniku Peh Eng Seng.  "Akvarel slika je zelo močan način za izražanje lastnega občutka. To je mogoče učinkovito uporabiti za zastopanje vizije umetnika na kos papirja, "je dejal Phang ki raje slika na kraju samem. "Narava me navdihuje. Ko sem tam,  počutim se zares svobodno in se izražam s tem, da ujamem  tisto, kar je pred menoj, v skladu z mojo interpretacijo. "

 "Kot umetnik, želim, da bi naredil  še boljše slike, da bi imel  več samostojnih razstav in prispeval  k umetniški sceni.

http://www.malaysian-watercolours.com/2015/08/phang-chew-makes-vroom-for-art.html
/

 Slika Marije Koritnik, ki jo je narisala po navdihu SlikarjaNi komentarjev: