petek, 28. februar 2014

Tehnika oglje

TEHNIKA OGLJE

Prva  slikarska tehnika, ki so jo ljudje uporabljali že v jamah – poznamo tiste prekrasne slike  na stenah, kjer so poleg oglja uporabljali še kri, razna blata in še kaj.
Slikarska tehnika OGLJE se prične kot samostojna tehnika uveljavljati v 19.stoletju. Je zelo enostaven medij za risanje, ki ga lahko projiciramo na bolj hrapave površine. Najbolj primeren je grob papir z vidno teksturo /drobne luknjice v samem papirju omogočajo, da se oglje dobro oprime papirja/. Drugače pa se zelo lepo riše na gladko površino malo tršega papirja. Poseben čar oglja je predvsem v efektnih črno-belih kontrastih (seveda papir mora biti bele barve ali nežno toniran).

Pripomočki :

GNETILNA RADIRKA – ker je oglje precej suho in na površini slikanja izgleda kot prah, ga lahko odstranijo s koščkom blaga, vendar bo še vedno vidna sled tega. Predvsem pa je idealno uporaba gnetilne gume, ki popolnoma pobere vso sivino na slikarski površini.

MEHEK ČOPIČ – z mehkim čopičem lahko samo delno odstranimo oglje in z njim ustvarimo mehke prehode sivine na slikarski podlagi
FIKSATIV – pri suhih tehnikah risanja se oglje ne vpije v slikarsko površino , ampak na njej ostane. Zato je potrebna zaključna zaščita, ki prepreči, da bi se naslikano izbrisalo.

SVINČNIK V PAPIRJU – tudi ta veliko pomaga pri mehčanju slike in svetlenju določenih potez

POZNAMO VEČ VRST OGLJA – navadno oglje v palčki, ki je različne debeline;  - mastno prešano oglje,  - oglje v svinčniku različnih trdot; kakor tudi barvno oglje v svinčnikih , in sicer v zemeljskih barvah;Kombiniramo oglje s:
-        Suhimi pasteli;
-        Akvarelom
-        Pa se lahko tudi igramo s dodanimi suhimi barvicami;
Portret Dürer-jeve matere-oglje 1514
Albrecht Dürer, nemški slikar, grafik, matematik, in teoretik, 
*21.maj 1471, Nürnberg, Nemčija, +6.april 1528 Nürnberg.Pripravila:
mentorica Vanda Žužek
Ni komentarjev: