četrtek, 27. februar 2014

Priprave za pečenje gline

SUŠENJE IN PEKA


Čas sušenja našega izdelka je odvisen od velikosti in debeline izdelka ter prostora v katerem ga bomo sušili.
Vsak glinen izdelek se lahko med sušenjem močno skrči, odvisno od gline, ki smo jo uporabili. 
Bela glina se skrči mnogo bolj, kot rdeča. Nešamotirana pa mnogo bolj, kot šamotirana.
V času sušenja, spet odvisno od oblike izdelka in uporabljene gline, bo izparevanje vode različno na različnih delih izdelka. To lahko povzroči deformacije ali pokanje na tanjših delih. Npr. ročaji 
posode.



Zato je pomembno, da se izdelek suši počasi in enakomerno. Če želimo preveriti ali je naš izdelek dovolj suh to storimo tako, da se ga dotaknemo z vlažno roko. Če bo sprejel in vsrkal vlago naše roke pomeni, da je dovolj suh.


Izdelki posušeni na zraku so zelo krhki. Zato moramo biti pri njihovem zlaganju v peč še posebej previdni in pozorni.


Po prvi peki postane izdelek bolj odporen na udarce.Prva je faza predpeke. Temperatura se dvigne počasi do 300 °C, v časovnem razmaku od 90-360°C 
ali več. Izdelek, ki ni bil dobro oblikovan in vsebuje zračne mehurčke lahko pri 140°C poči. Po tej fazi nastopi prava peka, kjer se temperatura dvigne na 900-980°C v 5-10 urah. Hlajenje se odvija avtomatsko 10-24 ur po peki, ko lahko odpremo peč in ko bo temperatura v peči pod 50°C.




Biskvit, ki ga dobimo kot končni rezultat prve peke lahko nato glaziramo, prelakiramo in ga drugič spečemo. Faza predpeke bo v tem primeru krajša: 60-120 min do 300°C. Končna dosežena temperatura pa 920-950°C. Na tej temperaturi se mora izdelek peči vsaj 20 min, prej ko se začne 
temperatura spuščati. Hlajenje bo potekalo kot v prvi fazi. Paziti moramo, da peči ne bomo prehitro odpirali, sicer lahko pride do poškodb izdelka ali same glazure, ki popoka. Če bomo izdelek krasili še z nadglazurami, bomo le tega pekli še tretjič. Tu bo temperatura peči dosegla največ 750-800°C.










Viri: besedila internet
Pripravila: Branka Lopič


Ni komentarjev: